Και ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας στηρίζει τη δημιουργία των επιτροπών λαϊκών αγορών

Ακόμη έναν συμπαραστάτη στον αγώνα τους για τη αλλαγή του συστήματος λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην περιφέρεια βρήκε η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης.

Σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας με έγγραφο προς το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων τάσσεται και αυτός υπέρ της δημιουργίας των νέων φορέων. Στην ουσία και ο κ. Γιουτίκας υιοθετεί το σχέδιο της ομοσπονδίας, προκειμένου και η περιφέρεια να αποκτήσει ένα νέο απλοποιημένο και σύγχρονο τρόπο λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται, ότι η ομοσπονδία, έχει ζητήσει τη δημιουργία 9μελων επιτροπών σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, κάτω από την ευθύνη των αντίστοιχων Περιφερειών, με ταυτόχρονη συμμετοχή και των Δήμων, αλλά και των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των πωλητών, επαγγελματιών και παραγωγών.

Θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε, πως πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα, είχε ζητήσει τη δημιουργία αυτών των επιτροπών η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Σοφία Μαυρίδου. Στις 27 Ιουνίου 2022 είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες.

Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι. Χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα κινήθηκε ταχύτητα. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Αττική και η μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης, απέκτησαν τον νέο φορέα λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Και πλέον οι συνθήκες ευνοούν, ώστε αντίστοιχα να δημιουργηθούν, ανάλογες επιτροπές και στην υπόλοιπη χώρα.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια και από την πρώτη στιγμή στήριξε τον αγώνα των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Τόσο ως περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ως πρόεδρος των περιφερειαρχών Ελλάδος, με διαδοχικές παρεμβάσεις του ζητούσε τη δημιουργία του φορέων λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Ακολουθεί η επιστολή του κ.Γιουτίκα:

« Αναγκαιότητα επανασύστασης Επιτροπών Λαϊκών Αγορών»
Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο- α) Ν.4849/2021 (ΦΕΚ 207 Α’), β) Ν.4933/2022 (ΦΕΚ 99 Α’) και γ) τον Ν. 5003/2022 (ΦΕΚ 230 Α’) – για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών αρμόδιοι φορείς είναι τα νέα ΝΠΔΔ για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα αρμόδιοι φορείς λειτουργίας είναι οι Δήμοι.
Οι Περιφέρειες έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης προκήρυξης για τη χορήγηση αδειών και θέσεων στις λαϊκές αγορές, καθώς και της έκδοσης, χορήγησης και ανανέωσης αδειών παραγωγού και επαγγελματία πωλητή και παραχώρησης νέων θέσεων δραστηριοποίησης σε κάθε λαϊκή αγορά πλην των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ως αποτέλεσμα, το θεσμικό αυτό πλαίσιο δημιουργεί δυσλειτουργίες και έλλειψη ομοιογένειας στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων που ανακύπτουν στις λαϊκές αγορές ανά την επικράτεια.
Για την αποτελεσματική οργάνωση και ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών προτείνουμε την επανα- σύσταση Επιτροπής Λαϊκών Αγορών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Περιφέρειας, των οικείων Δήμων, καθώς και των συνδικαλιστικών φορέων των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών. Με αυτόν τον τρόπο θα αμβλυνθούν οι δυσλειτουργίες και εν τέλει θα επιτευχθεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων για τις λαϊκές αγορές από τους φορείς λειτουργίας τους.

O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΓΙΟΥΤΙΚΑΣ

Σας βοηθάμε να βρείτε όσο περισσότερα προϊόντα γίνεται στις καλύτερες τιμές.

Λαϊκή Αγορά

Newsletter


  Εγγραφείτε στο Newsletter για να μείνετε ενημερωμένοι

  © 2023 All Rights Reserved.

  Shopping cart

  0
  image/svg+xml

  No products in the cart.

  Continue Shopping